Kufangere skaper kaos

Statens Vegvesen må gi midlertidig dispensasjon for å redusere køene.

Publisert Sist oppdatert

Begrepet kufangere har lite med kvegdrift og bredbente cowboys å gjøre – derimot gikk fristen for å bestille time for godkjenning av kufangere og lysbøyler ut 25. mai, det har skapt kaos på trafikkstasjonene.

På grunn av kapasitetsproblemer ved trafikkstasjonene skal kundene som har bestilt time innen fristen få utstedt en bekreftelse på at timen er bestilt. Denne bekreftelsen skal anses som en tidsbegrenset dispensasjon inntil det frontale beskyttelsessystemet er godkjent eller avslått ved en trafikkstasjon. Bekreftelsen skal ligge sammen med vognkortet og skal kunne vises ved en evt. utekontroll. Denne ordningen gjelder bare for personbiler og varebiler med tillatt totalvekt på inntil 3500 kg.

Vent på beskjed

De kundene som har fått tildelt time vil få brev om at timen er avlyst og at de vil få innkalling når kapasiteten tillater det. Dette brevet vil da gjelde som en tidsbegrenset dispensasjon. Det samme gjelder for de kundene som har bestilt time, men ikke fått time. Bileierne trenger ikke å gjøre noe før de får ny beskjed fra trafikkstasjonen.

Bileiere som har fått anmerkning på kontrollseddelen ved den periodisk kjøretøykontrollen og har bestilt time før 25. mai for godkjenning av systemet hos en trafikkstasjon, skal også få utstedt et dispensasjonsbrev inntil godkjenning eller avslag foreligger.

Redusere skader

Bakgrunnen for regelskjerpingen var å sikre at såkalte frontale beskyttelsessystemer – som er kufangere, lysbøyle og andre systemer som monteres foran på kjøretøyer, er utformet slik at skadeomfanget reduseres med kollisjon med fotgjengere. Sammenslutningen av europeiske bilprodusenter bestemte for seks år siden at de frivillig skulle slutte å produsere biler med kufangere. Bakgrunnen var at ca. 2.000 europeiske trafikkdødsfall og 18.000 personskader hvert år kunne føres tilbake til disse rørsystemene.

Bileiers ansvar

- Bileier må dokumentere at utstyret oppfyller kravene i regelverket når bilen fremstilles for godkjenning. Dokumentasjonen skal komme fra fabrikant eller godkjent, uavhengig laboratorium. Dokumentasjonen følger vanligvis med når utstyret kjøpes. Hvis ikke må bileier ta kontakt med fabrikant eller importør av utstyret, sier Sigurd Olav Olsen i Statens vegvesen

Powered by Labrador CMS