Hyundai Sonata 2.4: Diskret storbilalternativ

Sonata i ny drakt har løftet seg mange hakk fra forgjengeren, men den leveres bare med “feil motor.

Publisert Sist oppdatert

Hyundai Sonata

Først publisert i BIL 10 - 2005.

Sonata blir ingen bestselger, i hvert fall ikke foreløpig. Vi forhåndsdømmer absolutt ikke bilen, men den leveres hittil bare med 2,4-liters bensinmotor – noe som gir en dårlig kombinasjon med norske avgifter, og dermed er bilen rett og slett for dyr for å favne de store kjøpergrupper. Med mindre motor blir bilen straks mer attraktiv.

2,4-literen er kvikk, og kombinert med firetrinns automatgear gir den grei akselerasjon uten at støyen blir påtrengende. Ved vanlig landeveiskjøring er hjulstøyen mer fremtredende enn både motorlyd og vindsus. Hjulopphenget er forholdsvis stivt, og slag fra tverrskjøter og fillete asfalt overføres i merkbar (og hørbar) grad til karosseriet. Styringen er ikke kontant, det kreves relativt store bevegelser på rattet.

Førermiljøet med instrumentpanel og midtkonsoll er enkelt og meget oversiktlig. Sittestillingen er upåklagelig, med en bred, god fothviler for venstrefoten og grei sidestøtte for høyrebenet mot midtkonsollen. Rattet har både høyde- og lengderegulering. Vår prøvebil har lyst, grått skinninteriør, og selv om skinnkvaliteten ikke er av det mykeste slaget fremstår setene, dørpanelene og dashbordet med fin finish og tillitvekkende kvalitetsfølelse. Skinnseter har imidlertid en tendens til å være for glatte til å gi fullgod støtte ved aktiv kjøring, og her merkes det spesielt at sidestøtten i ryggen kunne vært bedre.

Benplassen i baksetet er meget akseptabel, mens takhøyden ikke er mer enn den må være. Bagasjerommet er lett å utnytte effektivt, selv om det er smalere fremover mot baksetet. Bakseteryggen er delt og kan legges ned, men åpningen er forholdsvis beskjeden, spesielt begrenses høyden av en avstivningsbjelke ved øvre del av seteryggen.

Hyundai Sonata 2.4 GLS aut.:
Pris: kr. 369.950,-
Motor: 4-sylindret rekkemotor. 2359 ccm. 118 kW (161 hk) v/5800 o/min. 219 Nm v/4250 o/min.
Mål og vekt: LxBxH: 480 x 183 x 147 cm. Akselavstand: 273 cm. Egenvekt m/fører: 1546 kg. Tillatt totalvekt: 2030 kg.
Dekk: 215/60 R16.
Bagasjerom: 462 liter (VDA).
Tankvolum: 66 liter.
Aks. 0 – 100 km/t: 10,4 sek
Toppfart: 01 km/t
Forbruk blandet kjøring: ,87 l/mil
CO2-utslipp: 06 g/km

Powered by Labrador CMS