Japansk bil i Norge er blitt Toyota + Petter Solberg

Dette har skjedd: • Mazda er det minste japanske bilmerket
• Hver annen japansk bil er en Toyota
• Modelltørke og mangel på ferskvarer
• Tro det eller ei – Suzuki og Subaru selger flere personbiler enn Honda, Mazda, Nissan og Mitsubishi
• Bare Toyota øker salget – alle andre har tilbakegang

”Om nordmenn bare kjøper japanske biler blir vi arbeidsløse
Eier av et bilverksted

Publisert Sist oppdatert

Norske bilkjøpere er ikke like lojale mot japanske biler. Japanske merker har i år lavere salg enn i fjor, og det er til dels dramatisk nedgang for merker som Nissan, Mitsubishi, Mazda og Honda. Toyota troner på toppen, og hver annen japansk bil solgt er en Toyota. Og tro det eller ei – men etter Toyota på japsetoppen følger Suzuki og Subaru.

Norske bilkjøpere er ikke like interessert i japanske bilmerker. Ikke i noe land i Europa har japanske merker hatt større suksess. I flere år var Norge utstillingsvinduet for japanske biler i Europa. Der var de store og kunne med stolthet snakke om ”suksess”.

Ting har endret seg. I dag er japansk bil i Norge nesten bare Toyota + Petter Solberg.

• Toyota er det klart dominerende japanske merket. De selger like mange biler som alle de andre japanske merkene til sammen. De er i en helt annen divisjon enn de andre. De har økt totaltsalget av nye biler i år – mens alle andre japanske har stor tilbakegang.

• Suzuki og Subaru har styrket sin posisjon, og har andre- og tredjeplassen på japsetoppen for personbiler. Tidligere var de to S-merkene de minste, og ble ikke ”tatt med i det fine selskapet”.

• Nissan har hatt en dramatisk tilbakegang. Det gjelder særlig salget av personbiler. Den mest solgte Nissan i år er faktisk X-Trail. Salget av nye biler er i år redusert med 18 prosent, og Nissan har aldri hatt lavere markedsandel enn i år.

• Mazda har overtatt selve distribusjonen i Norge. Det kan neppe betegnes som noen utpreget suksess. Mazda var i sin tid en av Norges mest solgte biler – det er merket ikke i dag. Reduksjon i salget fra i fjor med hele 14,6 prosent, og den mest solgte personbilen har et redusert salg med utrolige 23 prosent. Mazda er i dag ved siden av Daihatsu den minste japanske bilmerket i Norge.

• Mitsubishi taper marked. De har utrolig nok ikke en eneste modell blant Norges 24 mest solgte personbiler og har i år en nedgang med 16,3 prosent sammenlignet med i fjor.

Kommer de tilbake?
Det er flere årsaker til at japanske merker har møtt kraftig motbakke i Norge. I flere organisasjoner er det skjedd store endringer i distribusjonen. Både hos Honda, Mazda og nå i Nissan har fabrikken selv overtatt import og distribusjon. Det meste av funksjoner er flyttet ut av landet, og tilbake i Norge sitter miniorganisasjoner med dyktige ledere som jobber livet av seg. Og de får en tung utfordring når de skal kjempe mot gigantene Toyota, Møller og andre som har store norske organisasjoner.

Mange merker har hatt ”modelltørke – og har rammet alle de japanske merkene – bortsett fra Toyota som har gått i helt motsatt retning. Mens de andre har manglet ferskvarer – har Toyota nesten hatt for mange.

- Det har vært en tung tid, men vi kommer tilbake, sier adm. direktør Bernt Jessen hos Mitsubishi. Vi har merket at vårt modellprogram har mangler, men vi ser oss ikke tilbake – men fremover. Det kommer de neste to til tre årene flere nye modeller som vi mener vil sørge for at vi skal kunne selge 4000 biler i året i Norge. Og da må vi tilpasse oss et slikt volum. Slik er det bare.

Japanerne vil opp av bølgedalen – men fortsatt har mange et begrenset modellutvalg som er mindre og mindre tilpasset det norske bilkjøpere etterspør. Nå satser de fleste (Mazda, Mitsubishi, Nissan og Toyota) tungt på pickups. Og det er et tegn i tiden at ingen av bilene produseres i Japan. Mens Mitsubishi og Mazda får pickups fra Thailand, kommer Toyotas fra Sør-Afrika og Nissans fra Spania. I oktober er det bilutstilling i Tokyo. Der skal Japan vise ”sin fremtid”. Det kan bli en spennende messe!

Powered by Labrador CMS