-
Brennes Auto Moss AS:
Bilmekaniker
-
DNB Bank ASA:
Sales Manager
-
Auto-Benz AS:
Bilmekaniker
-
RG Mobility AS:
Takstmann
-
Motor Forum AS Bergen:
Ettermarkedsleder
-
Motor Forum AS Telemark:
Regnskapsansvarlig
-
Werksta Bergen Åsane:
Verkstedleder
-
Bilia X:
Servicemarkedssjef, Xpeng Lørenskog
-
Toyota Asker og Bærum:
Handover / produktspesialist
-
Solaris Norge A/S:
Mekaniker til tungbil, buss søkes
-
Flex1One AS:
Driftsansvarlig
-
Team Verksted AS:
Mekaniker Steinkjer
-
RG Mobility AS:
Key account Manager
-
Hyundai Motor Norway:
Regional Sales Consultant
-
Bilservice AS:
Bilmekaniker
-
Rettedal Bilkontroll AS:
EU-kontroll, produksjon og lager, kombinert stilling
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Salgssjef Volvo Car Ryen
-
Tide Verksted AS, Avdeling Voss:
Mekaniker tyngre- og lette kjøretøy
-
Autoringen Oslo AS:
Takstmann
-
Tide Verksted AS:
Mekaniker
-
Andresen Karosseri AS:
Biloppretter
-
Bilhuset Viken AS:
Teknisk Leder
-
Bilco Hønefoss AS:
Mekaniker
-
Tide Verksted AS:
Mekaniker
-
Erik Arnesen Helsfyr:
Bilmekaniker
-
Hovfaret 17B:
Ledige kontorplasser
-
Bilforlaget AS:
Vaktsjef/journalist
B.I.L.-seminar på Teknisk Museum
B.I.L. inviterte i dag til temadag på Teknisk Museum under fanen Bilen i et historisk og fremtidsrettet miljø- og sikkerhetsperspektiv. Til stede var ca 70 personer fra bilbransjen, bilist- og miljøorganisasjoner mens politikerne glimret med sitt fravær.
President i Bilimportørenes Landsforening, Øystein Herland ønsket velkommen og fremhevet at det er viktig at miljø og sikkerhet blir faktorer som fører til mindre avgifter. Han poengterte at Stortinget allerede i 2000 vedtok at avgiftssystemet skulle endres i en slik retning, og at han hadde signaler på at ting nå var i ferd med å skje.
Den tidligere redaktøren i Tekniske Ukeblad, fly- og bilingeniør Stein Bekkevold redegjorde for den positive effekten av tiltak bilindustrien har gjort for å redusere utslippene de siste årene. Han vektla at krav fra myndighetene har drevet produsentene til å lage mer miljøvennlige biler og at utslipp av NOx var kraftig redusert og CO- og HC-utslipp så godt som er eliminert i moderne biler.
Men vel så farlig som CO2, er utslippene av støv og partikler. Her er distribusjonsbiler og busser i tettbygde strøk de store synderne, konstaterte Bekkevold.
Biltrafikken forurenser
Direktør Gunnar Jordfald i NILU (Norsk Institutt for Luftforskning) startet sitt foredrag med å skryte av sin 1955-modell Cadillac med stor V8-motor og berømmet bilindustrien for å ha gjort en solid innsats. Han fremhevet piggdekkene som et stort problem med hensyn til skadelige partikler i tettbygde strøk men kunne fortelle at de største utslippene av CO2 i Norge har sammenheng med produksjonen av fossilt brennstoff.
Biltrafikken bidrar til at forurensningen i Norge holdes opp, og selv om moderne biler er blitt mer miljøvennlige er de blitt flere, større og tyngre enn tidligere, konkluderte Jordfald.
Saab på sprit
Direktør i Saab Automobile Powertrain, Kjell Bergström pratet varmt om Sveriges og Saabs forskning på etanol som drivstoff (se egen artikkel her på BilNorge.no). Dessuten tok han livet av myten om at tomgangskjøring øker forurensningen. Det gir mindre forurensning om en moderne bil går på tomgang i 20 minutter enn om den stoppes for så å startes på ny, konkluderte Bergström.
Sikkerheten gradvis bedre
Neste tema på agendaen var sikkerhet i bil, og igjen innledet Stein Bekkevold som kunne fortelle at statistikken viser at antall ulykker stiger mens antall drepte synker. Forklaringen er bedre veier, bedre opplæring og sikrere biler. Som viktige enkeltfaktorer fremhevet han bilbelter, ABS, sikkerhetskarosserier, kollisjonsputer, ESP, bedre dekk, felger og veier, lys, laminerte frontruter og plassering og utforming av drivstofftanken i moderne biler.
Professor Inggar Lereim redegjorde for de mest utbredte skader ved trafikkuhell og presiserte viktigheten ved riktig bruk av bilbelte samt innstilling av nakkestøtten for å unngå whiplash. Han kunne fortelle at syklister er involvert i 90% av alle trafikkuhell og at antall mc-ulykker er sterkt stigende grunnet økt salg av motoriserte tohjulinger de siste årene.
Volvos havarikommisjon
Hans Norin er sjef for trafikksikkerhet hos Volvo som helt siden 1970 har hatt sin egen havarikommisjon som sammenfatter materielle skader på kjøretøyet med informasjoner fra behandlende sykehus. Han fortalte at forskning rundt passiv sikkerhet i bil har pågått lengst, men at det i dag er mest fokus på aktiv sikkerhet – elementer som skal hjelpe deg å unngå en kritisk situasjon.
Volvo har et moderne sikkerhetssenter i Göteborg, og i dag gjøres svært mye av forskningen virtuelt via avanserte datamaskiner. Likevel smadrer Volvo rundt 300 ferdige biler i sitt anlegg hvert år.
Norin viste til forskning i forbindelse med Volvos WHISP som dokumenterte at antall whiplash skader ble redusert inntil 53% i biler med dette systemet montert.
Etter foredragene var det anledning for de fremmøtte til å prøvekjøre moderne og tilårskomne bilmodeller for selv å oppleve at det har skjedd ting på denne fronten gjennom årene.