Skoda Superb

Skoda vil opp og frem, og Superb er bilen de skal gjøre det med. Kjent teknikk i velprøvd design og kombinert med luksusutstyr, er oppskriften.

Publisert
<br>Skoda Superb<br>Skoda Superb

Skoda Superb
Skoda Superb

Først publisert i BIL 3 - 2002.

Bak Skoda-fronten er det kjent Volkswagen-teknikk som råder grunnen i tsjekkernes nye flaggskip. Det er ikke vanskelig å gjennomskue slektskapet med Passat, både designen og de tekniske løsningene er i store trekk de samme som i Passat. Men Superb er i likhet med Octavia et hakk større enn de bilene den konkurrerer med i Volkswagenstallen.

Skoda har strukket Superb 10 cm i forhold til Passat og økningen har i det store og hele kommet i form av lengre akselavstand. Overhenget foran og bak er nøyaktig som på Passat, og det samme gjelder for sporvidden foran og bak. Superb er også 1,8 cm lavere enn og 1,9 cm bredere enn Passat.

Interiøret bærer preg av det tette samarbeidet med Volkswagen både når det gjelder totaldesign og når en ser på brytere og hendler. Det betyr at førerplassen er ryddig og oversiktlig med oversiktlige instrumenter. I bilen jeg kjørte under presentasjonen i Spania huset midtkonsollen på dashbordet skjermen for navigasjonssystemet og her lå også betjeningen av radio og CD-spilleren. Klimaanleggets enkle og oversiktlige betjening er plassert under den store skjermen.

Høyt utstyrsnivå
Når Superb lanseres hos norske forhandlere i august vil du kunne velge mellom tre utstyrsnivåer, Classic, Comfort og Elegance. Elegance har det meste – trepaneler på dører og dashbord, xenonlykter, 17-tommers aluminiumsfelger, antispinn, elektronisk styrt klimaanlegg, vindusviskere med automatisk start, paraply og eget rom til denne i venstre bakdør, og belyste innvendige dørhåndtak og lys under de utvendige speilene. Tar du bort tredekoren og xenonlyktene har du utstyrsnivå Comfort, som også gir Superb et luksuriøst preg. Superb Classic er noe mer nøkternt, og selv om den har et høyt utstyrsnivå gir den et billigere inntrykk.

I store trekk vil Superb bli levert med alle de elektroniske og tekniske løsningene vi finner i Passat, med unntak av firehjulsdrift. Det står fortsatt ikke på programmet, og ligger per i dag heller ikke i fremtidige planer skal vi tro Skodas representanter. Ellers er de fleste forkortelsene representert; ABS, EDS, ASR (antispinnmotorregulering), MSR (motorbremsregulering) og ESP. Bestiller du Superb med 2,8-liters bensin V-sekser, eller 2,5 V6 TDI er alt dette med, 1,9 TDI med 130 hk har hele reglen unntatt ESP, mens 2.0 og 1.8T har ABS og EDS (elektronisk differensialsperre) som standard.

Kjente motorer
Dette er ingen lettvekter, en Superb 2.0 veier 1412 kg. Til sammenligning veier en Passat 2.0 1340 kg.To V-seksere, 2,8-liters bensin og 2,5-liters diesel topper motorprogrammet, men 1,8T med 150 hk og 1,9 TDI med 130 hk er nok motorene som gir det beste kompromisset mellom pris og ytelser. Under prøvekjøringen i Syd-Spania ga både 1,8Tog 1.9 TDI-motoren prestasjoner som passer en bil i denne størrelsen. Noen sportslig karakter kan du glemme med disse motorene, men de passer Superbs luksuriøse stil meget godt. Faktisk er komforten lydmessig bedre med 1,9 TDI-motoren enn med den dieselsekseren. Spesielt på tomgang er lydbildet i favør av fireren med 130 hk.

Kjørekomforten er omtrent som en kan forvente i en Passat med 10 cm større akselavstand. Små skarpe ujevnheter på hullete asfaltveier kjenner du ganske godt, og på slikt underlag føles Superb nesten litt sportslig. Men over de store ujevnhetene kommer akselavstanden og et forholdsvis mykt oppsett frem og gir den komforten du forventer i en limousin.

Plassforholdene er det ikke noe i veien med, og baksetepassasjerene har rikelig benplass. Takhøyden er derimot ikke noe bedre enn i Passat, og bagasjerommet er også “bare på Passat-nivå. Vi snakker med andre om en rommelig bil. Prisen er fortsatt ikke klar, men regn med et prisnivå som ligger like over Passat med samme motor og utstyrsnivå.

DETTE ER SKODA SUPERB:

Lengde: 480,3 cm. Bredde: 176,5 cm. Høyde: 146,9 cm. Akselavstand: 280,3 cm. Sporvidde f/b: 151,5/151,5 cm. Bagasjeromvolum: 462 liter. (VDA). Tankvolum: 62 liter.
Forbruk i følge 99/100/EU.

Powered by Labrador CMS