Artega tilbake fra graven - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
img img img img img img
18 bilder i galleri
Artega tilbake fra graven
Det var en overraskelse. En av Tysklands småskala-produsenter var tilbake på IAA. Artega er nok en av de bedre oppskriftene. Nå er den blitt helelektrisk.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif

Denne bilen debuterte i sin opprinnelige form i Frankfurt i 2007. Da het den Artega GT og hadde et karosseri tegnet av tidligere Aston Martin/BMW designer, Henrik Fisker.

Den ser like bra ut i dag også, en litt svulmende, sensuell toseters coupé. Men nå har den fått noen modifikasjoner, blant annet bevegelig aero-kit, og den har fått nytt navn: Artega Scalo. Den har også fått tilbake de gamle eierne, de som grunnla merket.

Etter litt eierskifter og etter 153 utleverte biler gikk selskapet konkurs i 2012. Og vi trodde vel ikke vi skulle høre noe mer derfra. Men jo – og faktisk dobbelt opp.

Lillesøster
For ikke bare sto Scalo der, nå er den elektrisk tvers igjennom, men den hadde også fått en lillesøster. En like helelektrisk, men mye mindre, morogreie.

En såkalt Quadro, som det selvfølgelig er mulig å finne på en og annen seriøs oppgave til, men hvis eneste sanne oppgave her i livet er å skape smil og glede, og kanskje en eller to ryggrader med kompresjonsskader.

Spesifikasjonene forteller litt om bil-ambisjonene. Det er for eksempel sånn at dersom batterikapasiteten synker til under 20 prosent, kobles et økonomi-program inn. Det begrenser blant annet toppfarten til 200 km/t.

Det er med andre ord lagt opp til litt kjøring her.

12.500 omdreininger
Vi snakker om en bil på rett over 1500 kg som benytter to motorer på hver 150 kW (204 hk), men som kan levere inntil 195 kW (265 hk) spissytelse. En annen morsom info: den leveres vanligvis med 95 % virkningsgrad, men en håndbygget versjon har inntil 98 %.

Dreiemomentet er på 78 Nm, og motorene trekker maks 12.500 omdreininger. Motorene er vannkjølt, og den eneste transmisjonen er en sentral fordelerkasse med torque vectoring.

250 km/t er elektronisk begrenset, men 3,6 til 100 er ikke begrenset. Rekkevidde rundt 400 km, og med superhurtiglading fylles den på en time.

Den måler 401 x 188 x 120 cm og har en akselavstand på 246 cm.

Karo
Den lille, Karo måler ikke mer enn litt over 2 meter bortover, 130 cm hitover og 115 cm oppover. Akselavstanden er bare 15 cm større enn bredden. Og denne Spassmobilen, som tyskerne kaller den, tipper ikke vekten før på 320 kg.

Den har rekkevidde som en Twizy, cirka 80 km, men er merkbart kjappere med sine 17 (max 38) kW. Den gjør nemlig 195 og bruker bare 4,5 sekunder. Det hadde selvfølgelig vært utrolig hvis jeg hadde sagt «til hundre». Det er imidlertid bare til 80 – men jeg kan love: det er kjapt nok det på noe slikt.

Nå har ikke de ny-gamle eierne sagt noe som helst om hva vi kan vente oss fra dem i fremtiden. Om Scala sier de at den kun skal bygges 12 av dem – alle på bestilling (og til en pris av rundt 170.000 euro), mens Karo «nå gjøres klar for produksjon»

La oss håpe det beste, hyggelig å ha dem tilbake igjen. Kanskje det varer. 

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: