Aston Martin : Gammel-Aston på el - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
img img img img img img
16 bilder i galleri
Gammel-Aston på el
Aston Martin bygget om klassikere til eldrift. Men heldigvis slik at hele prosessen kan reverseres.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet BilAutofil (1996-2022).

Twitter RSS
bsgif

Da noe engelsk kongelig giftet seg for en stund siden, vakte det litt oppmerksomhet at deler av festlighetene skjedde i en klassisk E-Type, der E plutselig betydde elektrisk.

Jeg syns i hvert fall ikke det er noe stas at man kutter opp en praktfull historisk bil for at den skal ha muligheter til å kjøre i storby-sentra hver dag fordi den plutselig er blitt eksosfri.

En slik bil var aldri bygget for å rasjonere ut CO2-fotavtrykket sitt. Tvert imot – dens eneste formål her i verden var å maksimere det

Ingen grunn til å underslå den delen av historien – for meg blir en slik bil et tragisk eksempel på stygg kastrering.

Jaguar har faktisk truet med å fortsette praksisen, fordi noen visstnok syns det er morsomt med klassisk og eldrift. Betyr det at man ikke kan bygge en vakker elbil uten å slakte en gammel skjønnhet?

Nå kaster Aston Martin seg ut i dette også, men heldigvis med en egen twist.

Aston Martin Works har en Heritage-avdeling, og de har nå vist en åpen DB6 fra 1970 med London-sentrum-akseptabel innmat.

Med andre ord: den er bygget om til eldrift.

Konstruksjonen virker egentlig ganske smart. Motor og girkasse er erstattet med en kassett som inneholder hele den elektriske drivpakken, helt til der det hele monteres til mellomakselen.

Derfra går det rundt på vanlig vis, til differensialen og til bakhjulene.

Dette er montert på originalbilens motor- og girkasse-festepunkter – og det er der vi finner det ta-vare-på-det-historie-vennlige trickset:

Den motoren og den girkassen du da får montert ut, kan du vaske og henge på veggen, eller sende til overhaling, eller bruke som sokkel for glassbordet. Men hele poenget er at du når som helst kan bygge det tilbake til originalen.

Foreløpig aner vi ikke noe om batteripakker eller ytelser, det eneste vi vet er at resten av bilens elektriske system er ikke berørt av omleggingen. Lyktene, for eksempel, fortetter å være like dårlige som for femti år siden.

Jeg er helt sikker på at det er ganske morsomt å kjøre denne bilen elektrisk. El-motorens sømløse aks-egenskaper gir en ny dimensjon til bilkjøring.

Samtidig å vite at bilen når som helst kan bli «original» igjen gjør utvilsomt hele prosjektet litt mer musikalsk enn Jaguars brutale kutt&erstatt-opplegg.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse


Bilbransjens stillingsmarked - rett til målgruppen

Se flere stillingsannonser her
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: