Lekkasjer fra Detroit

Hvert år er det Detroit som åpner det nye bilåret. Nå som utstillingen er drøye to måneder unna, kommer de første lekkasjer fra USAs bilby nummer én.

Publisert Sist oppdatert

Merk deg datoen 13. januar 2008 – da åpner nemlig NAIAS dørene for internasjonal presse. Og selv om vi nok har røpet det meste innen den tid, dukker det alltid opp en og annen overraskelse i Cobo Hall hvor de får stå i rampelyset noen timer før de igjen trilles ut og lagres til en ny anledning måtte by seg.

Kina kommer

For det første er det klart at kineserne i år kommer sterkere enn noensinne. Blant dem som har meldt sin ankomst er Changfeng Motor Group, BYD Auto Co., Geely International Corporation, China America Cooperative Automotive, Inc./ZXNA (Chamco) og Li Shi Guang Ming Auto Design Co.

Selv om dette er ukjente navn for de fleste nordmenn, er flere av dem store selskaper som i løpet av få år blir å finne i både USA og Europa. Chengfeng og Geely var til stede i Detroit også i fjor – riktignok litt skjult utenfor de store hallene – de andre er nykommere til årets begivenhet. Det skal bli interessant å se hva de har å vise frem i år, blant annet Geely som overtok restene etter MG/Rover.

Ford røper at de skal vise en kompakt konseptbil for det amerikanske markedet. Den skal dele plattform med Verve (en forløper for Fiestas etterfølger), men Detroit-utgaven vil få et annet karosseri enn Verve. Småbiler er et hot tema i USA som alternativ til bensingulpende SUVer og pickuper.

Les mer om Verve her

Se spionbilder av neste Fiesta

Kia har lovet verdenslansering av en ny 7-seters SUV i Detroit. Under kodenavnet HM er den basert på Mesa Concept. Den blir større enn Sorento, noe som tyder på felles plattform med Hyundai Santa Fe. Produksjonsland er Korea og den skal debutere som 2009-modell – noe som på amerikansk kan bety at den kommer tidlig i 2008.

Her kan du lese mer om Mesa Concept

Hyundai har verdenspremiere for sitt nye flaggskip – luksussedanen Genesis. Vi loves en bil som ligner konseptet med samme navn. På tross av bakhjulsdrift, ”en påkostet arkitektur som er en sportssedan verdig og V8-motor, lover Hyundai en prislapp i USA på godt under $30.000.

Her er spionbilder av Genesis og ny Sonata under testing

Mazda lover en ny konseptbil, men selv om de foreløpig ikke røper navnet sier de ”den skal ta Nagare-designen til sitt hittil mest realistiske nivå. Tidligere konsepter i denne serien av flytende design inkluderer Nagare fra fjorårets Detroit-utstilling samt Hakaze og Ryuga.

Les mer om konseptbilene her: NagareHakaze - Ryuga

Mitsubishi lover to verdensdebuter – et konsept og en produksjonsbil. Vi loves flere detaljer i desember.

Suzuki vil ta med over dammen et av konseptene som debuterer i Tokyo denne uka mens Subaru planlegger en verdensdebut. Mercedes lover lansering av en ny produksjonsmodell, men foreløpig uten å slippe ytterligere detaljer.

Suzukis fremtidsbiler finner du her

Powered by Labrador CMS