Golf får DAB-radio som standard

Veien til å konvertere Norge til et digitalt radiorike, kan bli kortere når Volkswagen innfører DAB-radio som standardutstyr i Golf og Passat CC.

Publisert Sist oppdatert

Mens overgangen til digitale mottakere for fjernsyn har blitt tvunget igjennom ved at man har stengt ned de analoge senderne, har man så langt valgt en annen strategi for digital radio.

DAB-radio har først og fremst blitt markedsført med tilgangen på flere kanaler, ikke minst nisjekanaler for nyheter, musikk og sport. Så langt er en slukking av det analoge nettet bare en plan

Utbyggingen av digitalradio i Norge har vært akselererende de siste årene, og i dag dekker sendenettet rundt 80 prosent av norske husstander.

Spørsmålet er bare om det er nettopp der de ønsker å høre på radio.

For folk på farten

Så langt har det nemlig først og fremst vært stasjonære DAB-mottakere som har blitt solgt, det har gitt mange mennesker tilgang på en rekke nye radiokanaler. Det har imidlertid ikke tatt ut et av de store potensialene i DAB, nemlig hvor egnet det er for å distribuere radio for folk som beveger seg.

Mens dagens FM-sendere er avhengig av separate frekvenser for ulike områder, og sliter med støy der signalene reflekteres av bygninger og fjell, har DAB evnen til å sette sammen signaler fra flere sendere til et sterkt signal.

Dette gjør digitalradio særlig egnet for den som vil lytte i bilen. Så langt har imidlertid tilbudet av DAB-radio i nye biler vært begrenset.

Standard

Det har vært en del diskusjon rundt valget av DAB for distribusjon av digital radio, men dette er standarden som er valgt, og nå er det viktig for Norkring, NRK og P4 å få flest mulig til å se fordelene ved systemet.

Slik sett bør de være svært godt fornøyd med at Volkswagen-importøren har bestemt seg for at det som nok en gang kan bli Norges mest solgte bil i 2009, Golf, får DAB-radio som en del av sitt standardutstyr.

Volkswagen gjør også DAB enklere tilgjengelig for de fleste av sine øvrige modeller ved å sette prisen til rundt 2000 kroner.

Inntil videre er det imidlertid en liten hake. Du kan ikke kombinere DAB-radio med navigasjon i din Volkswagen.

Fortsatt FM

For den som er redd for å bli sittende på en fjellovergang uten DAB-dekning og måtte synge selv, kan det være beroligende å vite at de nye radioene selvsagt også har FM-radio.

Dette gjør at radioen automatisk vil skifte til en FM-sender om du mister signalet fra DAB- senderen. Selvsagt forutsatt at du lytter på en kanal som sendes både analogt og digitalt.

I dag finnes det 15 digitalkanaler i DAB-nettet. I tillegg er alle NRKs 16 distriktssendinger tilgjengelige.

Det er enda ikke satt noen dato for slukking av FM-senderne, men spørsmålet skal tas opp igjen i løpet av 2012-2014. Og en avgjørelse vil ganske sikkert påvirkes av salget av DAB-radioer.

Se hvor du har dekning med DAB-radio her: http://app.fleximap.com/Norkring/live/CoverMap.aspx

Powered by Labrador CMS