Nissan Maxima QX

Nye Maxima er blitt lengre og rommeligere. Mer utstyr, bedre sikkerhet og to kultiverte V-seksere skal lokke kundene.

Publisert

To eller tre liter
Maxima fås bare med V6-motor. Valget står mellom to motorer som er like i oppbygging og fire overliggende kamaksler og fire ventiler pr sylinder. Den ene yter 140 hk fra 1.995 ccm sylindervolum og den andre 200 hk fra 2.988 ccm. Toliteren sakker akterut med dreiemoment på 179 Nm, mot treliterens 271 Nm.

Som nevnt har vi prøvekjørt treliteren en ukes tid, men vi har også fått anledning til å prøve toliteren på Våler-banen. Den minste motoren i kombinasjon med automatgear er bare for dem med god tid. Fra stillestående tar det 14,1 sekunder før farten når 100 km/t. Med femtrinns manuelt gear tar det derimot bare 11,3 sekunder. Toliteren nyter derimot godt av de andre kvalitetene ved en sekssylindret motor og Maximaen glir av gårde stille og uanstrengt med en avdempet rumling fra de seks sylindrene.

200 hester
Automatkassen er firetrinns, elektronisk styrt og skifter raskt, noe treliteren utnytter effektivt. Selv når man skyver gasspedalen i bunn, tar den kickdown uten rykk og napp. Med 200 hester til disposisjon tar det også bare 9,6 sekunder før 100 km/t passeres. Men enda bedre er det ved forbikjøring, spesielt hvis du kjører med overdrive utkoblet og automatkassen i sportstilling. I tillegg kan du velge vinter- eller normalprogram.

Maxima har også fått mye nytt utstyr. Vi nevner at hode-støttene i forsetet er av typen som aktivt motvirker nakke- og hodeskader i tilfelle kollisjon. Xenon hovedlys er standard og bremsene er oppgradert med elektronisk bremse-kraftfordeling. Den hjelper ABS-bremsene med å holde maksimal bremsekraft på de hjulene som har grep.

Lavere støynivå
Den lengre akselavstanden gir bedre plass inne i kupéen, i tillegg til at bagasjerommet har vokst til 520 liter. Foran og bak er det nå 3,5 cm bedre benplass mens setene er plassert litt høyere. Nissan sier også at støynivået skal være betydelig lavere enn i forrige modell. I treliteren til 515.000 kroner er skinninteriør, klimaanlegg og det meste av elektrisk utstyr standard. Det eneste som var på tilbehørslisten i bilen vi kjørte, var stereoanlegget. Med toliteren starter Maxima på 323.000 kroner.

Luksus på japansk
På veien merkes det godt at Maxima er en stor bil. Den har en tung og solid følese i rattet. Men Nissan har valgt en ganske hard fjæringskarakteristikk og skarpe kanter og hull i asfalten merkes. Det er litt unødvendig, for til tross for en frisk motor, er Maximaen uansett for stor til å bli noe særlig sportslig. Karosseriet skal være 30% stivere, men hele bilen "vugger" litt når man treffer en dump.

Sittekomforten er god, men i skinnsetene er det litt dårlig sidestøtte for dem som ikke er så brede over ryggen. Interiøret er oversiktlig, men enkelte plastdetaljer gir et unødvendig billig preg i en bil til over en halv million kroner.

Europeisk og japansk oppfatning av hva som er kvalitet er forskjellig, og det er ikke sikkert at det er europeerne som har rett. Vi har en tendens til å oppfatte tyske storbiler som kvalitetsbiler. Interiøret er ryddig og laget av nydelige materialer som gir en følese av solid kvalitet. Samtidig viser all erfaring at japanske biler er mer driftssikre enn europeiske biler. Den objektive kvaliteten er med andre ord meget god, "billige" plastbiter til tross. Den dagen japanerne virkelig greier å kombinere sin tekniske kvalitet med den følesen av kvalitet en europeisk bilkjøper forventer, vil de stille meget sterkt.

Nissan Maxima med treliters motor er et hyggelig bekjent-skap. Den som ønsker seg stor bil for i første rekke å nyte plassen og brummingen fra V-sekseren, gjør vel verdt å ta en prøvetur. Så får man bære over med at den ikke når helt opp i statusracet. Men det er kanskje bare en fordel.

Powered by Labrador CMS