Mazda 2

Publisert Sist oppdatert

Innledning

Mazda 2 er ikke en helt fersk bil, den ble lansert i Europa tidlig i 2003. Etter den tid har Mazda overtatt importen selv, og egentlig skulle ikke 2’ern lanseres i Norge før i 2005. Men Mazda-forhandlerne trengte noe i klassen under sin 3’er, og dermed kommer Mazda 2. Men bare med 1,25-liters motor og ett utstyrsnivå.

Plattformen kommer fra Ford Fiesta, men Mazdaen er drøyt 10 cm høyere. De ekstra centimetrene gjør at man sitter noe høyere i Mazda 2, med bedre utsikt og større romfølelse. Designmessig er 2’ern pen, men diskret. Den boks-aktige formen tyder på at det er lagt vekt på det praktiske. Det er lett å sette seg inn både foran og bak, og den store bakluka gjør det lett å få inn større ting. Interiøret er lyst og trivelig, men litt uspennende.

Rattet kan justeres i vinkel, men ikke trekkes ut og inn. Setet kan høydejusteres i bakkant. Gearspaken ligger nær rattet, og gjør gearingen lett. Men venstrefoten har ikke noen god plass å hvile på mellom hver innsats. Rattmontert styring av volum og radiokanal eller CD-spor gir en smak av luksus. Det koster sikkert ikke all verden å inkludere, men du verden så behagelig det er i bruk. Sikrere blir det også.

Baksetepassasjerer har god plass, såfremt det ikke er tre voksne det er snakk om. Baksetet kan ikke skyves frem og tilbake som i Colt’en. Når man vipper frem baksetene og folder ned bakseteryggen får man meget god plass til bagasjen, og passasjersetet foran kan også legge ryggen flatt. Men selv med baksetene oppe er det plass til masse handleposer i bagasjerommet. Baksetet er delt 60/40.

Den eneste motoren Mazda 2 leveres med i Norge foreløpig er en litt slapp 1,25-liter med 75 hk, som fort slipper opp for krefter. I bytrafikk går det fint, men på landevei og motorvei må du tyne den vel mye. Den er heller ikke så gjerrig som man kan håpe på. Når det gjelder kjøreegenskaper viser Mazda 2 gode tendenser. Understellet er noe fastere enn hos Colt, og styringen kjennes mer direkte. Bilen kjennes like trygg på veien som noen av konkurrentene i klassen over.

Mazda 2 bringer ikke så mye nytt i småbilklassen, verken stilmessig eller med tanke på interiørløsninger. Men det er en god allrounder som burde passe for mange.

FØRERPLASS = 8
Lyst og ryddig, med gode seter, og betjening av bilstereo på rattet. Mangler elektrisk justering av speil, og fothviler.
PLASS = 8
God plass til både passasjerer og bagasje. Stor bakluke. Men bakseteløsningen er ikke veldig fleksibel.
KOMFORT = 8
Bra side- og lårstøtte i forsetene, og fast fjæring. Litt mye støy i kupeen.
KJØREEGENSKAPER = 9
En fast fjæring og presis styring gir et godt inntrykk, føles trygg på veien.
YTELSER OG FORBRUK = 7
Den lille motoren må tynes en del, og forbruket er ikke spesielt gunstig.
SIKKERHET = 9
4 stjerner i Euro NCAP er godkjent, den har også godt med sikkerhetsutstyr som standard.
PRIS OG UTSTYR = 8
Velutstyrt og rommelig, men burde hatt sterkere motor til denne prisen.

LES VIDERE:
- Mitsubishi Colt
- Konklusjon
- Priser og tekniske data

Powered by Labrador CMS