Naturkatastrofen i Japan

Jordskjelvet, tsunamien eller skadene som følge av disse vil på kort sikt ikke forårsake store problemer for japanske bilmerker i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Fabrikker stenger midlertidig (noen få dager). Det er en viss bekymring for levering av deler.

Det er konklusjonen etter en telefonrunde nyhetstjenesten BilNytt.no har gjort til importørene av biler fra Japan til Norge i dag.

Storparten av japansk bilindustri er lokalisert sør i Japan og er derfor lite direkte rammet. Det kan oppstå problemer som følge av dårligere strømtilførsel og at mange ansatte driver med hjelpearbeid.

I Japan er det vanlig at underleverandører ligger tett inntil bilfabrikkene.

Japansk industri er blitt oppfordret til å dempe produksjon som krever mye energi.

De fleste norske importører av japanske biler venter på detaljert informasjon om eventuelle ringvirkninger. De gir denne statusrapporten mandag:

  • Toyota
    Hiace, Prius, RAV4, Landcruiser, Verso S og Lexus er de eneste som produseres i Japan. Disse tilsvarer under halvparten av Toyota-salget i Norge. Det er ikke kommet melding om at noen av fabrikkene som produserer disse modellene er hardt skadet. Unntaket er Toyota Motor Tohuku, som produserer bremsekomponenter, aksler og hjuloppheng etc. Der er ansatte evakuert.
  • Subaru har stanset all produksjon av biler inntil 17. mars. Den norske importøren har fått beskjed om at det er noen mindre skader, men dette vil bli utbedret innen 17. mars. Informasjonsdirektør Stian Thrane sier at de avventer endelig beskjed, særlig når det gjelder konsekvenser for deler og utstyr.
  • Suzuki har alle sine fabrikker syd for Tokyo og det er ikke kommet melding om skader av betydning. Fabrikkene har stanset produksjonen i noen dager for å få full oversikt. Konsekvensene for deler er ikke kjent.
  • Honda får sitt hovedvolum fra fabrikker i Europa. Bare Jazz og Accord kommer fra Japan. Importøren regner derfor ikke med at det blir driftsforstyrrelser.
  • Mazda har nesten all produksjon i Hiroshima, som ligger helt sør i Japan. Ingen av fabrikkene eller underleverandører skal ha fått større skader. Mazda har også hovedlager for deler i Hiroshima.
  • Mitsubishi-importøren har fått melding om at ingen av de fabrikkene som produserer for Norge har fått større skader. Det er ikke avklart om noen av produsentene av deler og komponenter er skadet.
  • Nissan får bare X-Trail fra Japan. De øvrige modellene produseres i India (Micra) og Europa. Det gjelder også nyttekjøretøyer.

Wallenius-Wilhemsen, som frakter biler fra Japan til Europa, opplyser at de ikke har skader på noen av sine bilbåter, men at det er usikkerhet knyttet til om utskipningshavnene kan ha fått skader.

Powered by Labrador CMS