Klarere om Saab? Ikke mye

Nå forteller en pressemelding fra Königsegg at deres partner i den mulige, kommende Saab-overtakelsen er kinesiske BAIC.

Publisert Sist oppdatert

Pressemeldingen kan leses på to måter. På den ene siden er det ikke et ord som gjør noe som helst noe klarere.

Fremdeles ikke noe om forretningsplan. Ikke noe om produksjonsplaner eller modeller eller langsiktig finansiering av driften. Ikke noe om hvordan det går med flyttingen av verktøy fra Rüsselsheim til Trollhättan.

Ikke en gang et ord om hvordan man skal løse de umiddelbare finansieringsproblemene.

Bakgrunnen er, som noen kanskje husker, at i Königseggs planer oppsto det plutselig et lite hull på ca. 3 milliarder svenske kroner – i tillegg til de 4 milliardene man kanskje fikk låne i den Europeiske Investeringsbanken, under forutsetning av at den svenske staten garanterte for det.

LES MER OM SAAB-UTVIKLINGEN

Opel-interessent

Det er disse tre, som nå antakelig skal dekkes inn i Beijing Automotive Industry Holding. Og det er her historien begynner å få en grad av troverdighet. BAIC var nemlig innom som interessert Opel-overtaker tidligere i sommer.

Deres tilbud, der de brukte Deutsche Bank som rådgiver, ble karakterisert som godt gjennomarbeidet og svært troverdig.

Det inneholdt blant annet lavere krav til statlige garantier enn det for eksempel Magna ba om, de skulle investere 660 millioner euro selv, og de tilbød GM å beholde 49 prosent av Opel der Magna nøyde seg med å by 35 prosent.

Men kineserne var ganske klare på at de ville stenge en fabrikk eller tre, og at de ville investere 2 milliarder euro i en ny Opel-fabrikk i Kina.

Sannsynligvis var det tap av arbeidsplasser og konkurranse fra egne produkter fra en kinesisk fabrikk, som gjorde at BAIC fikk beskjed om at de ikke deltok i dette løpet.

Nå er det ikke sagt noe om hva kineserne ser for seg i et Königsegg-samarbeide. Det eneste vi leser er at Saab skal eies 100 prosent av Königsegg Group, og at BAIC skal bli minoritetseier i denne gruppen.

At det er en minoritetseier som skal sørge for omtrent alt av den ikke-offentlige finansieringen, gir jo også grunnlag for et spørsmål eller tre.

Erfaring

BAIC er en av Kinas større bilprodusenter, og absolutt en av de eldste. Det var her de store kinesiske V8 statslimousinene ble bygget fra 1958 og fremover.

Allerede i 1983 gikk de inn på sitt første samarbeid med utlendinger. Som storprodusent av 4x4-kjøretøyer, var det kanskje naturlig at den første partneren ble Jeep. Fremdeles bygges det både Cherokeer, og enkelte Mitsubishi firehjulstrekkere der.

Hyundai er en annen partner, og samarbeidet med Daimler er også ca. 30 år gammelt. En ny fabrikk ble åpnet i 2005, inntil 25.000 biler av C- og E-Klasse kommer derfra hvert år. De bygde nesten 300.000 Hyundai i fjor, men ingen biler under eget navn

Ambisjoner

Det har imidlertid vist seg at Xu Heyi, som ble styreformann i denne statseide bedriften for tre år siden, ikke har klart å flytte kjempebedriften så fort som han hadde planer om.

Ambisjonene har vært enorme, men på tross av at han for eksempel har laget joint ventures med en rekke europeiske og amerikanske underleverandører, er fremdeles hans Mercedes og Hyundaier i alt for stor grad avhengig av importerte deler.

Motorsamarbeidet med Tsinghua Universitetet i Beijing, har heller ikke gitt de resultatene han forespeilet markedet, og ingen tror helt på at han skal klare å lansere en ny bil under BAIC-merket, hvert år fra neste år.

Powered by Labrador CMS