Her er de nye SUV-ene

Nordmenn elsker SUV-er slik vi for noen år siden elsket stasjonsvogner. Hver tredje nye bil som selges i Norge er en SUV, og på bilutstillingen i Genève vises flere interessante nyheter.

Publisert Sist oppdatert

Totalt ble det ifølge OFV registrert 49.995 nye SUV-er i Norge i 2016. Dermed var SUV det største segmentet, noen hundre enheter foran kompaktklassen. Og de fins i alle størrelser og prisklasser, fra kompakte Suzuki Ignis til mastodonten Bentley Bentayga.

En ny trend de siste årene er ladbare SUV-er som kommer svært gunstig ut i det norske avgiftssystemet. Disse ble det registrert over 8000 av i 2016, anført av modeller som Mitsubishi Outlander, BMW X5 og Volvo XC90.

Volumselger
To nykommere i denne nisjen er Volvo XC60 og Kia Niro. XC60 er Volvos bestselger, både globalt og i Norge, og interessen vil neppe avta når en flunkende ny modell nå lanseres.

Nye XC60 blir den sikreste Volvoen i historien og samtidig en solid avgiftsvinner som ladehybrid i Norge når de første bilene kommer til landet i september.

I T8-utgave henter den ut hele 407 hestekrefter fra kombinasjonen av bensin- og elmotor, og med en prislapp på 690.000 blir den 143.000 kroner billigere enn dagens toppmodell med «bare» 306 hk.

Omtrent samtidig med den nye Volvo-modellen kommer den kompakte Kia Niro som ladbar hybrid. Samlet effekt fra bensin- og elmotor er 141 hestekrefter, og med fulle batterier har bilen en teoretisk rekkevidde på ren eldrift på 55 km.

Les mer om Kia Niro og den ladbare stasjonsvognen Kia Optima

Italiensk og britisk luksus
De som vurderer en Volvo SUV vil nok også se på andre SUV-er, primært fra tyske produsenter. Men her kommer en interessant nykommer fra Italia. Alfa Romeo Stelvio er andre modell ut i Alfas offensive produktstrategi som skal mangedoble salget i løpet av få år.

Modellen er oppkalt etter et fjellpass, og selv om den primært er konstruert for å kjøres på asfalt, lover den italienske produsenten gode egenskaper også utenfor allfarvei.

Sammen med amerikanske Jeep var Land Rover tidlig ute med det som i dag defineres som SUV-er. De har et stort modellutvalg, men for å tette enda en nisje lanserer de nå en ny modell i Range Rover-familien – Velar.

Den skal inn mellom Evoque og Range Rover Sport og er spekket med moderne teknologi. Velar deler plattform og drivlinjer med søstermodellen Jaguar F-Pace, og du kan lese mer om bilen som får en antatt startpris på rundt 800.000 kroner her.

Folkelig
Men det kommer også mer folkelige modeller på markedet i løpet av 2017. En av dem er populære Nissan Qashqai som får et ansiktsløft og tekniske oppgraderinger etter tre år på markedet.

Volkswagen lanserer Tiguan Allspace som er en forlenget utgave av den populære modellen og har det meste, bortsett fra utseendet, til felles med nye Skoda Kodiaq.

Fordelen med Allspace er tre seterader som muliggjør frakt av sju personer med minimal bagasje, eller fem pluss mye bagasje.

Mitsubishi har hatt enorm suksess i Norge med den ladbare utgaven Outlander som faktisk var nest mest solgte bilmodell i 2016, kun slått av Golf. I Genève viser de en mindre SUV med betegnelse Eclipse Cross. Foreløpig kun med tradisjonelle drivlinjer, men de har antydet at en hybridutgave kommer på et senere tidspunkt.

Konvensjonelt
Bensin- og dieselmotorer er det også som gjelder hos Subaru som lanserer andre generasjon XV, en modell som raskt ble bestselger da den kom på markedet i 2012.

Den er første modell ut på en helt ny plattform som er klargjort for el- og hybridløsninger, men foreløpig røper de ingen fremtidsplaner.

Opel har lovet to nye SUV-er i løpet av året, og først ut er kompakte Crossland-X som vises i Genève og kommer i salg fra sommeren. Den deler plattform med Peugeot 2008 og Citroën C3 Picasso og inngår i et tett samarbeid mellom PSA og Opel som nå blir en del av samme konsern.

Se alle nyheten fra Genève her

BilNorges lanseringskalender viser når de nye modellene kommer til Norge

Powered by Labrador CMS